De sloop van het Orlandogebouw is in volle gang.SOEST De sloop van het Orlandogebouw is in volle gang. Hier verrijst straks een nieuwbouwcomplex met vijftig seniorenwoningen. Ruime, duurzame woningen omringd door veel groen, vertelt de nieuwe directeur van Cocon Wonen, Dick Mol.


Ruim een maand geleden ging de sloophamer van een lokaal bedrijf dan eindelijk in het intussen verpauperde gebouw aan de Di Lassostraat. Het gebouw dat ooit een school was en later onderdak bood aan sportverenigingen en andere maatschappelijke activiteiten.

HANGJONGEREN De situatie werd er niet beter op tijdens de leegstand de afgelopen circa twee jaar. Hangjongeren hielden zich er op en zorgden voor overlast, en de binnenkant van het gebouw viel ten prooi aan vandalisme. Het werd een onveilige situatie met risico op brandgevaar. Ondanks dat de bouwplannen nog in de maak zijn, was het de hoogste tijd voor sloop, vertelt directeur-bestuurder Dick Mol van Cocon Wonen. Deze woningcorporatie richt zich uitsluitend op senioren en kocht vorige zomer het complex van de gemeente Soest. Het Orlandogebouw ligt overigens naast het kantoor van Cocon Wonen, gevestigd in seniorencomplex de Vijverhof.

SPEELSHEID De komende maanden moet het structuurontwerp van de plannen worden aangepast. De gemeente Soest wil meer speelsheid en afwisseling, met name in de vierde en tevens bovenste bouwlaag. Om het een minder massale indruk te geven. Ongeveer een derde van de oude bebouwing wordt in het nieuwe plan een groene zone. Aanvankelijk zou het gebouw drie hoog worden, maar een vierde bouwlaag werd nodig om die grote binnentuin te kunnen realiseren en ook nog ruime appartementen te kunnen bouwen, licht Mol toe. Hij begon in mei vorig jaar aan zijn nieuwe baan in Soest en koos voor de grotere appartementen. ,,Onze huidige vijfhonderd seniorenwoningen zijn vrijwel allemaal tweekamerappartementen, maar de bewoners missen een extra kamer voor een logé of kantoor. Dat horen we van onze bewoners en blijkt ook uit alle onderzoeken.” Daarnaast wordt de parkeerplaats naast het gebouw in zijn geheel behouden, ook voor de buurtbewoners.

We zouden graag een treintje op gang zien komen met het oog op de doorstroming


DOORSTROMING Het college voorzag een tekort aan tweehonderd nieuwe seniorenwoningen de komende jaren. Voor de vijftig daarvan in Overhees is al veel belangstelling van 65-plussers uit de wijk, merken ze bij Cocon. Het merendeel (27 woningen) wordt gebouwd voor sociale huur, de overige appartementen vallen in het middensegment, 1000 euro per maand. Mol hoopt met de gemeente afspraken te maken over doorstroming, noodzakelijk om de woningnood te verlichten. ,,We zouden graag een treintje op gang zien komen, waarbij senioren hun eengezinswoning verlaten voor een seniorenwoning, jonge gezinnen in zo’n huis trekken en starters hun vrijkomende flat gaan bewonen.” Om senioren te laten doorstromen blijft een lastige kwestie, weet hij. ,,De mensen willen in hun buurt blijven wonen en moeten meer huur gaan betalen in een nieuwe woning. Maar feitelijk gaan hun woonlasten omlaag met een verhuizing naar een energieneutrale nieuwe woning. Zo zouden ze er eigenlijk naar moeten kijken.”

HUISMEESTER Het nieuwe complex krijgt ook aanvullende diensten voor senioren, zoals een huismeester, een ontmoetingsruimte, persoonsalarmering en een stalling voor scootmobielen. In 2023 verwacht Dick Mol met de bouw te beginnen. Hij heeft zijn sporen verdiend als bestuurder bij grote woningcorporaties in het land. In Soest wil hij ‘met een klein en ambitieus team’ de seniorenwoningvoorraad verder uitbreiden, bestaande complexen verduurzamen en prestatieafspraken maken met de gemeente en huurders. ,,We hopen nog een tweede Orlando te bouwen.”

Uitgelichte berichten
Recente berichten

Cocon Wonen sluit zich aan bij Klachten Commissie Woningcorporaties Regio Utrecht

Cocon Wonen heeft zich aangesloten bij de Klachtencommissie Woningcorporaties Regio Utrecht (KWRU).

Doel van de klachtencommissie is “het uitbrengen van onafhankelijke adviezen over klachten” om zodoende een bijdrage te leveren aan het goed functioneren van de stichting.

Met ingang van 1 januari 2021 kunnen huurders van Cocon Wonen hier terecht als zij een onafhankelijk advies willen over een klacht.

Een brochure en klachtenreglement kunt u vinden op www.kwru.nl  

Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square